Jak założyć bloga kulinarnego?

Gotowanie jest Twoją pasją, którą chcesz zarażać jak najwięcej osób.

Kuchnia to miejsce, w którym czujesz się jak ryba w wodzie i posiadasz bazę wielu autorskich przepisów.

Zastanawiasz się, jak założyć bloga kulinarnego.

Jesteś w dobrym miejscu!

W tym artykule nauczymy Cię, jak założyć własnego bloga.

Następnie pokażemy Ci, jak go prowadzić, aby zacząć na nim zarabiać.

Jak założyć bloga kulinarnego za darmo

Dopiero zaczynasz przygodę z blogowaniem?

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość—

Możesz rozpocząć od założenia całkowicie darmowego bloga.

W tym celu skorzystaj z ogólnodostępnych platform blogowych. Udostępniają one internautom własne serwery oraz domenę.

Wystarczy, że zarejestrujesz bloga pod wybraną nazwą, wybierzesz szablon z dostępnej bazy i już możesz rozpocząć prowadzenie bloga.

Do najpopularniejszych systemów umożliwiających bezpłatne założenie i prowadzenie bloga zaliczają się:

  • Blogger należący do Google
  • WordPress.com

Darmowe oprogramowanie blogowe jest bardzo proste w obsłudze. Umożliwia prowadzenie bloga również osobom, które nie posiadają jakiejkolwiek wiedzy na temat języków programowania.

Treści oraz zdjęcia do każdego wpisu można dodać z poziomu intuicyjnego systemu.

A może jednak lepiej zdecydować się na płatne rozwiązania?

Korzystanie z darmowych platform ma uzasadnienie jedynie na początku aktywności w blogosferze kulinarnej.

Jeżeli chcesz wyróżnić się na tle pozostałych blogerów z branży, staniesz przed koniecznością zakupu własnej domeny.

Własna domena pozwoli Ci zbudować wizerunek profesjonalisty.

Najbardziej prestiżowa jest domena z końcówką .pl. Roczny koszt jej zakupu oraz utrzymania będzie się kształtował w okolicach 60-100 zł.

Jak wybrać nazwę domeny dla bloga kulinarnego?

Przede wszystkim powinna być ona łatwa do zapamiętania, oryginalna oraz powiązana tematycznie z treścią bloga.

Trafnie dobrana nazwa domeny pomoże Ci w budowaniu dobrze rozpoznawalnej marki.

Masz problem w wyborze domeny dla swojego bloga? Sprawdź poradnik: Jaką domenę wybrać i ile powinna kosztować?

Następnie staniesz przed koniecznością zakupu usługi hostingowej.

Dzięki temu będziesz mógł wgrać wszystkie niezbędne pliki na serwer. Jest to niezbędne w celu rozpoczęcia blogowania.

Konieczne będzie w pierwszej kolejności zainstalowanie systemu zarządzania treścią (CMS).

Najpopularniejszym z nich jest WordPress.org, którego pobranie z oficjalnej strony jest całkowicie darmowe.

Zyskujesz w tym przypadku również możliwość wybrania jednego spośród wielu tysięcy bezpłatnych motywów graficznych.

Bez problemu znajdziesz szablon, który będzie nawiązywał do tematyki kulinarnej.

Jeżeli jednak żaden nie przypadnie Ci do gustu, możesz skorzystać z płatnych rozwiązań. Ogromną bazę szablonów znajdziesz chociażby w serwisie themeforest.

WordPress umożliwia również personalizację oraz rozbudowę bloga o różne dodatkowe funkcjonalności. W tym celu wystarczy zainstalować odpowiednie wtyczki.

Jeżeli nie potrafisz samodzielnie zainstalować i skonfigurować WordPressa, powiązać domeny z serwerem czy też spersonalizować motywu, możesz wtedy zlecić wykonanie tego typu usług firmie hostingowej.

Wybierz Pakiet startowy dla Blogera. W zestawie masz hosting, domenę, certyfikat SSL i wideoporadniki. Sprawdź sam!

Z drugiej strony, wiedza teoretyczna na temat tego, jak założyć bloga kulinarnego samemu z pewnością pomoże Ci zaoszczędzić trochę pieniędzy.

Jak założyć bloga kulinarnego i na nim zarabiać?

Samo założenie bloga to dopiero pierwszy krok.

Minie jeszcze sporo czasu zanim stanie się on rozpoznawalny i zacznie przynosić dochody.

W pierwszej kolejności warto zastanowić się nad określeniem specjalizacji.

Ciężko wyróżnić się dziś blogiem, który zawiera przepisy potraw z wielu różnych kategorii. Lepszym rozwiązaniem będzie skoncentrowanie się na określonych segmentach:

  • daniach wegetariańskich
  • potrawach mięsnych
  • daniach z ryby
  • surówkach
  • koktajlach
  • drinkach
  • domowych lodach itp.

Jeżeli jednak nie chcesz zbytnio zawężać tematyki, wtedy nie zapomnij przyporządkować przepisów na blogu do określonych kategorii w menu strony.

Możesz również od czasu do czasu opublikować coś innego niż przepisy. Przykłady:

  • porady na temat zdrowego odżywiania
  • dekorowania posiłków
  • odżywiania w ciąży
  • diet leczniczych i odchudzających itd.

Ciekawym pomysłem mogą okazać się również recenzje odwiedzanych restauracji.

Jeśli założyłeś już bloga kulinarnego i zastanawiasz się, jak na nim zarabiać, pamiętaj o kilku ważnych zasadach.

Przede wszystkim nie kopiuj przepisów i zdjęć z innych stron. Czytelnicy szybko zauważą, że fotografia potrawy nie jest autentyczna.

Chcąc prowadzić bloga kulinarnego warto zaopatrzyć się w dobry aparat (najlepiej lustrzankę).

Musisz wiedzieć jedno:

Fotografie są równie ważne jak same przepisy.

Pamiętaj także o tym, aby w treści przepisów umieszczać popularne słowa kluczowe. Wpłyną one na pozycję bloga w wyszukiwarce Google.

Warto również założyć stronę Fanpage na Facebooku i publikować w tym miejscu własne przepisy umieszczane na blogu.

To nie wymaga jakichkolwiek dodatkowych opłat, a pomaga w szybkiej promocji.

Skoro posiadasz już podstawową wiedzę na temat tego, jak założyć bloga kulinarnego i zdobyć trochę grosza, czas na garść pomysłów i szczyptę inspiracji!

Sposoby zarabiania na blogu

Masz kilka możliwości uzyskiwania przychodów dzięki prowadzeniu swojego bloga.

Najłatwiejszą z nich jest zamieszczenie reklam kontekstowych – np. Google.

Należy jednak z tym uważać zwłaszcza na początku prowadzenia bloga. Nie chcesz przecież sprawiać wrażenia, że głównym jego celem jest zarabianie.

Innym sposobem uzyskiwania dochodów dzięki prowadzeniu bloga, może być publikacja artykułów sponsorowanych.

Tego typu współpracą są zwykle zainteresowane agencje reklamowe.

Twoje zadanie będzie polegało na opisaniu w pozytywnym świetle określonego produktu – np. zestawu garnków, lodówki czy kuchenki.

Możesz także zarabiać poprzez uczestnictwo w programach partnerskich. Będziesz wtedy otrzymywać określony procent ze sprzedaży za pośrednictwem Twojego bloga.

Nigdy nie promuj jednak tych produktów, z których wcześniej sam nie korzystałeś.

Mamy nadzieję, że udało nam się rozwiązać Twoje wątpliwości odnośnie tego, jak założyć bloga kulinarnego, a przy tym nie ponosić strat finansowych.

Pamiętaj, że droga do sukcesu nie jest łatwa i wymaga systematyczności oraz wytrwałości. Nie od razu jednak Rzym zbudowano.

Kategorie

Wyjątkowy webinar!
Tajniki tworzenia kursu online

Historia sprzedaży pół tysiąca kursów

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Liczba miejsc ograniczona.

Quiz Influencera
sprawdź swoją wiedzę!

Przetestuj
WordPress.org za darmo

Sprawdź także:

Powiadomienia
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
kuchareczek
kuchareczek
7 miesięcy temu
Ocena :
     

Jak założyć bloga kulinarnego? Proste, zrobić www na WordPressie i zacząć pisać :-) do boju kucharze!

anonim
anonim
7 miesięcy temu
Ocena :
     

Dzięki temu wpisowi zaczęłam prowadzić mój mały blog kulinarny. Jak założyć taką stronę też dowiedziałam się dzięki Opiekunowi Bloga. Ogólnie polecam usługi chłopaków, są kochani i gotowi na każde wezwanie do pomocy ;) 

ADMIN-Krol
ADMIN-Krol
3 miesięcy temu
Ocena :
     

Na co dzień pracuję na WordPressie i do prowadzenia blogów o jedzeniu, z dużą ilością zdjęć, przepisów, filmów – to najlepsza platforma. Kulinarna przygoda ma możliwość rozwijać się tam w dowolnych kierunkach, blog może się zmieniać wizualnie, mieć nowe funkcje, później sklep… A serce pozostaje to samo – WP forever!

Miss Chef
Miss Chef
3 miesięcy temu
Ocena :
     

Znalazłam ten wpis szukając informacji jak stworzyć blog kulinarny. Dotarło do mnie podczas lektury, że blog o gotowaniu to blog jak każdy inny i rządzi się tymi samymi prawami – ma byc ciekawie, różnorodnie, pod odbiorcę :) Ja już ruszyłam z pierwszymi wpisami, dzięki za tak przydatną wiedzę.

Last edited 3 miesięcy temu by Miss Chef
bosman69
bosman69
11 miesięcy temu
Ocena :
     

tyle osob juz ma blogi o gotowaniu, w internecie jest tego na peczki, czlowiek znajduje przepis i co pozniej cos zrobi i nie smakuje jak powinno, wygladu to to tez nie ma. prosze jak sie juz bierzecie za prowadzenie bloga kulinarnego robcie to porzadnie a nie kopiujcie chlam ktorego jest pelno w google, ciagle te same przepisy, wymyslcie cos oryginalnego przeciez kazdy wie jak zrobic mielone. moze i ja cos zaczne pisac he he